Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο Μάης με τα λούλουδα!


Μάης Χρυσομάης και Καλομηνάς! Μάης Φουσκοδέντρης, Πεντοδείλινος και Πεντεφάς (πέντε φορές τρως για απόγευμα, αφού είναι πολύ μεγάλη η μέρα-14 ώρες!) Μάης Λούλουδος, Λουλουδάρης, Πράσινος Τριανταφυλλάς, Κερασάρης. Δροσομηνάς, Γελαστός.

Ο Μάης με τα λούλουδα και τα περίσσια κάλλη,
Μοσχοβολούν οι ρεματιές και το αηδόνι ψάλλει!

Έτσι τραγουδάει ο λαός μας το μήνα που μαγεύει τους ανθρώπους, την πρώτη του μέρα, την Πρωτομαγιά!

Του Μαγιού ροδοφαίνεται η μέρα,
που ωραιότερη η φύση ξυπνάει
και την κάνουν λαμπρά να γελάει,
πρασινάδες, ακτίνες, νερά…,
τραγουδάει και ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Εμείς τώρα με τη σειρά μας τραγουδάμε ένα άλλο τραγουδάκι πολύ όμορφο και γλυκό. Μας το έμαθαν κάποιες κυρίες που ήρθαν να μας αφηγηθούν το παραμύθι της Αχελώνας και του Ψαρά! Πάει έτσι:
Πώς θα θελα να είμαι λουλουδάκι
την Άνοιξη ν' ανθίζω με χαρά.
Σε λίμνη σε κανένα ποταμάκι
τα φύλλα μου να βρέξω στα νερά(2)

Και το πρωί μια μικρή αχτίδα
να ‘ρχεται γλυκά να με ξυπνά
και τα πουλιά να με ξυπνούν κι εκείνα
με όμορφα τραγούδια ζωηρά(2)

Πρώτα απ' όλα μιλήσαμε για τα λουλούδια. Μερικά παιδιά έφεραν και τα παρατηρήσαμε.
Δραματοποιήσαμε μια ιστορία που σκαρφίστηκα εκείνη τη στιγμή προκειμένου να καταλάβουν που βρίσκονται τα λουλούδια το Χειμώνα.

Τα λουλούδια του κήπου χαρούμενα και ανθισμένα
Έγινε η ερώτηση προς τα παιδιά σε τι μας χρησιμεύουν τα λουλούδια. Τι παίρνουμε από αυτά. Η απάντησή τους ήταν ότι μας δίνουν την ομορφιά τους και το άρωμά τους. Εξήγησα με τη βοήθεια ενός βιβλίου τη διαδικασία της επικονίασης και του αποτελέσματος αυτής(τα λουλούδια φέρνουν καρπούς). Παίξαμε αυτή τη διαδικασία με ζωντανά υλικά. Έφτιαξα δύο λουλούδια από πλαστικό μπουκάλι, με γκοφρέ στο κέντρο. Έφτιαξα μια μέλισσα με ανακυκλώσιμα υλικά και τις κόλλησα βέλκρο για ρίγες. Εκεί θα κολλήσει η γύρη των λουλουδιών.Έτσι η μελισσούλα πάει πρώτα στο ένα λουλούδι και μετά στο άλλο και η γύρη ανακατεύεται και στη συνέχεια φουσκώνει ο ύπερος, πέφτει το άνθος και σε λίγο καιρό έτοιμο το κερασάκι!









Κατασκευάσαμε λουλούδια. Έκοψαν το λουλούδι από κουτί δημητριακών, το τύλιξαν με αλουμινόχαρτο για περισσότερη λάμψη κι έδωσαν με τα δαχτυλάκια τους μορφή στο λουλουδάκι. Κόλλησαν επάνω μικρά χαρτάκια από μεταξόχαρτο και στο τέλος τον μεσαίο κύκλο. Τώρα κρέμονται από το ταβάνι και διακοσμούν το χώρο μας.









Τα λουλούδια αυτά τα χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε προσθέσεις κι αφαιρέσεις. Δηλαδή: Μαρία, ήθελες μια μέρα να κάνεις ένα δώρο στη μαμά σου και σκέφτηκες να της προσφέρεις λουλούδια. Πήγες στον κήπο κι έκοψες τρία. Πόσα έμειναν πίσω στον κήπο; Μέτρα τα.

Παρατήρησαν εικόνες λουλουδιών διαφόρων χρωμάτων. Τα ονομάσαμε, είπαμε τι μας εντυπωσιάζει και το χρώμα του καθενός. Τους έδωσα αντικείμενα στα ίδια χρώματα και παίξαμε τόμπολα. Έπρεπε το κάθε παιδί να βάλει το σωστό χρώμα πάνω στο αντίστοιχο λουλούδι!














Η Δημητρούλα και η Μελίνα που έχουν τριανταφυλλιές στο σπίτι τους, μας έφεραν τριαντάφυλλα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Αφού μύρισαν το άρωμά τους τους εξήγησα ότι η αρωματοποιοί με μια διαδικασία παίρνουν το άρωμα του τριαντάφυλλου και το κάνουν αρωματάκι για τις γυναίκες. Με τα πέταλα του τριαντάφυλλου φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού και ποτό. Μύρισαν από ένα φιαλίδιο το άρωμα του τριαντάφυλλου και στη συνέχεια το άρωμα του λουλουδιού.


Είπαμε ότι τα λουλούδια γίνονται τραγούδια από τους ανθρώπους καθώς μας αρέσουν πολύ. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είχαν φέρει λουλούδια, τους είπα από ένα τραγούδι για το κάθε λουλούδι που είχαν φέρει.

Γαρύφαλο: Κόκκινο γαρίφαλο
Μαργαρίτα: Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ
Τριαντάφυλλο! Τριαντάφυλλό μου
Λουλούδια: Λίγα λουλούδια απόψε στείλε μου.

Για την Πρωτομαγιά ετοιμάσαμε ένα στεφάνι χρησιμοποιώντας για βάση του ένα CD και για λουλούδια βαμμένες αυγοθήκες. Τα παιδιά έκοψαν πράσινα φύλλα. Όλα αυτά τα κόλλησα πάνω στο CD με θερμόκολλα.




Τη Δευτέρα θα κάνουμε κηπουρική λουλουδιών και λαχανικών στις ζαρντινιέρες μας.

Θα τραγουδήσουμε και θα μάθουμε το τραγούδι του Μάη. Λουλούδια ας μαζέψουμε.
Μας το τραγούδησε η Λαμπρινή στο You tube.Την ευχαριστούμε.

9 σχόλια:

  1. Τι φοβερά λουλούδια είναι αυτά!!!!!!!! Δεν ξέρω ποιο να πρωτοθαυμάσω, ειλικρινά!!!! Μου άρεσε πολύ και το στεφανάκι με τις αυγοθήκες, και εκείνα με το αλουμινόχαρτο....πάντα εφευρίσκεις καινούρια πράγματα, και πάντα μου αρέσουν πολύυυυυ!!!!!!!! Μπράβο Νικολέττα, είσαι φοβερή και τρομερή!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρέσταστη η προσέγγιση της Πρωτομαγιάς Νικολέττα!!! Χίλια Μπράβο!!! Τί να πρωτοξεχωρίσεις;;;; Όλα είναι πανέμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κ.Νικολέττα με τις πανέμορφες ιδέες σου ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι καταπληκτική δουλειά είναι αυτή Νικολέττα μου!!!Μπράβο ,μπράβο ,μπράβο!!!Μου αρέσει πολύ αυτά που κάνεις ,πολύ μα πολύ!!!
    Και πάλι μπράβο!!!Πόσο τυχερά αυτά τα παιδιά ,πόσοοο!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ 5 ΦΟΡΕΣ ΤΡΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ....ΔΡΑΜΑ
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΤΥΣΕΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
    ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ
    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εξαιρετικες όλες οι προτασεις σου Νικολεττα !!!!!!!!!! πολυ καλα τα λουλουδακια με το αλουμινοχαρτο, ευρυματικοτατα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά το κάλυψες το θεματακι με την επικονίαση με το δικό σου τρόπο!!!!!Μου αρεσε πολύ η προσέγγιση σου και πάλι.Όλα πολύ όμορφα.Φιλάκιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΗΗΗΗ ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή