Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Πασχαλινές κατασκευές

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα κι εμείς είμαστε έτοιμοι για τις πασχαλινές κατασκευές μας. Σας παρουσιάζω τα προσχέδια αυτών.
Η κάρτα μας. 

Η γλάστρα είναι "τσεπούλα" μέσα στην
οποία μπαίνει η κάρτα.

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, το κάτω μέρος
των αυγών μπαίνει μέσα στην γλάστρα. Εκεί πάνω
γράφουμε την ευχή.
 Το κάθε αυγό κόβεται και στην συνέχεια στολίζεται με μαρκαδόρο από κάθε παιδί(προγραφικές ασκήσεις).
Ο φιόγκος που διακοσμεί την γλάστρα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς φτιάχνεται εδώ. Το όνομα πάνω στην μαύρη ετικέτα γράφτηκε με μπλάνκο στυλό.
Τα πατρόν για την κάρτα:



Για καλαθάκι θα χρησιμοποιήσουμε τα πήλινα από το γιαούρτι. Φτιάχνουμε την κοτούλα, την κολλάμε στο πήλινο, μπροστά τα ποδαράκια και είναι έτοιμη.


Η επόμενη κατασκευή δεν είναι από αυτές που θα κάνουμε μέσα στην τάξη. Είναι ένα πασχαλινό δώρο για τις καλές μου φίλες. Όχι βέβαια ότι δεν θα μπορούσε να γίνει από τα παιδιά. Εγώ θα σας παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο την έφτιαξα και στην συνέχεια με τι τροποποιήσεις θα μπορούσε να γίνει ακόμα και μέσα στην τάξη.



Καταρχήν τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
Ένα χαρτόκουτο μπεζ-καφέ
Μαρκαδόρο ανεξίτηλο
Μπλάνκο στυλό
Κιμωλία
Σπάγκο
Λινάτσα
Μαγνήτη
Και τέλος ένα ειδικό αυτοκόλλητο για μαυροπίνακα σαν κι αυτό

Το πατρόν για την κοτούλα

Αυτό το σχέδιο θα γίνει με το αυτοκόλλητο του μαυροπίνακα.
Κόβουμε το πατρόν πάνω στο χαρτόκουτο, σχεδιάζουμε μια μαύρη γραμμή περιμετρικά, κολλάμε το αυτοκόλλητο, κάνουμε τις άσπρες και τις μαύρες βουλίτσες. Στο πίσω μέρος (στην ουρά) ανοίγουμε μια τρύπα, μέσα από την οποία περνάμε ένα σχοινί στο οποίο θα κρέμεται μισή κιμωλία. Το σχοινί να είναι τόσο όσο χρειάζεται για να μας επιτρέπει να γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του πίνακα. Όταν δεν θα θέλουμε να γράφουμε μπορούμε να μαζεύουμε την κιμωλία μέσα στην θηλιά που δημιουργείται στο δέσιμο του σπάγκου με τον πίνακα.
Με το άσπρο μπλάνκο κάνουμε βουλίτσες γύρω από την κοτούλα μας.
Γύρω -γύρω σχεδιάζουμε μια μαύρη γραμμή
με τον ανεξίτηλο προκειμένου να τονίσουμε το σχέδιο
της κότας, αλλά και για να μην φαίνεται το κόψιμο της χαρτόκουτας.
 Τέλος φτιάχνουμε ένα φιόγκο(εδώ χρησιμοποίησα λινάτσα) και τον κολλάμε κάτω από το λειρί της κότας μας.Α! Η κατασκευή αυτή με ένα μαγνητάκι στο πίσω μέρος μπορεί να κολληθεί πάνω στο ψυγείο!
Προσαρμογή της κατασκευής για μικρά χεράκια.
 Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο, μπορούμε να βάλουμε χαρτόνι μαύρο ή να το βάψουμε με τέμπερα(σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα λειτουργεί η κοτούλα σαν μαυροπίνακας, απλά θα δίνει την αίσθηση αυτού. Τα παιδιά θα γράψουν την ευχή και το όνομά τους με την κιμωλία, αλλά θα ήταν καλό να μην σβήνουν και ξαναγράφουν καθώς το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο). Ή ακόμα να φτιάξετε μόνοι σας μπογιά για μαυροπίνακα. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς φτιάχνεται.
 Όσον αφορά τα άσπρα σημαδάκια, αυτά μπορούν να γίνουν με άσπρη τέμπερα και μπατονέτες. Μπορούμε να κάνουμε πιο μεγάλη την κοτούλα (όμως δεν θα μεγεθύνετε  το "φτερό") κι έτσι να μείνει περισσότερος χώρος ακάλυπτος για σχεδιασμό από τα παιδιά.

Σύντομα θα δείτε τη δουλειά των παιδιών.


19 σχόλια:

  1. απίθανες !!!!!!
    η κοτούλα μαυροπίνακας ουοαουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ........
    μου βάζεις ιδέες.......θα αξιοποιηθεί με ανάλογο θέμα ως αποχαιρετιστήριο δωράκι για το καλοκαίρι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μαυροπίνακας είναι ένα αγαπημένο σε όλους αντικείμενο, Σε μας μια γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, στα μικρά της τάξης μας μια ευκαιρία για ατελείωτο γράψε-σβήσε! Η φαντασία μας να καλπάζει για να το χρησιμοποιήσουμε ποικιλοτρόπως! Περιμένω να δω την φαντασία σου για μια ακόμα φορά Κατερινάκι!

      Διαγραφή
  2. Για άλλη μια φορά υποκλινόμαστε...φοβερές ιδέες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι μου καλό! Αργό να κάνω ανάρτηση αλλά όταν την κάνω,πρεπει να υπάρχει το κάτι τις......

      Διαγραφή
  3. Νικολέττα μου αγαπημένη,πανέμορφες ιδέες!!!!!!Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νικολ δεν ειμαι ''Ανωνυμος''η Γωγω ειμαι και δεν ηθελα να γραψω μονο αυτο δοκιμη εκανα η ασχετη αν μπορω και εγω να στειλω ''σχολιο''η καρτα ειναι υπεροχη και οτι πρεπει για την δουλεψουν τα παιδια.το αποτελεσμα θα ειναι φανταστικο και το σημαντικοτερο δουλεια των παιδιων,αυτο που θελουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γωγώωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!χαχαχχαχαχχαχαχχαχα!! Απίστευτοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχχαχαχαχαχχα! Πώς κατάφερες και δημοσίευσες σχόλιο βρε θηρίο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

      Διαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπη!!!!!! Υπέροχη ιδέα, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!! Μπράβο Νικολέττα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα να εισαι καλά! Βραβείο θέλεις! Ξερεις εσυ γιατι!

      Διαγραφή
  6. Πως τα καταφερνεις παντα και εισαι ενα βήμα μπροστα.Τελεια Νικολ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος μιλαει! Αν ειμαστε εμεις μπροστά, τι να σου θυμισω που αποδεικνυει το αντιθετο!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια, υπέροχα, φανταστικά όλα τα δημιουργήματά σου!!! Τι φαντασία έιναι αυτή που έχεις βρε κορίτσι μου; Η καρτούλα γλάστρα είναι όλα τα λεφτά!!!! Συγχαρητήρια στο ταλέντο σου!!! Νικολέττα (η συνονόματη που παλιά μ' είχες βοηθήσει...θυμάσαι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Αλλά είναι αλήθεια βλέποντας όλες αυτές τις ωραίες κατασκευές που μας δημοσιεύουν στο διαδίκτυο, παίρνουμε πολλά ερεθίσματα! Κάποια στιγμή λοιπόν, έρχονται και δένουν όλα αυτά και δημιουργούνται οι κατασκευές που έχουν το κάτι τις!

      Διαγραφή
  8. Adopt most recent internet marketing trends. Buy YouTube likes and Contend your challengers.
    how to buy youtube subscribers

    ΑπάντησηΔιαγραφή