Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ο Φύλακας Άγγελός μου!


Οι φύλακες άγγελοι θεωρούνται πως είναι κάποια πνευματικά όντα τα οποία έχουν αναλάβει να βοηθούν τους ανθρώπους στη Γη με διάφορους τρόπους. Το κατά πόσο υπάρχει ένας φύλακας άγγελος για έναν άνθρωπο, ένας άγγελος για πολλούς ανθρώπους, ή πολλοί άγγελοι για έναν άνθρωπο, μας είναι άγνωστο. Κρατάμε αυτήν την σκέψη, αυτήν την πεποίθηση και πορευόμαστε.
 Αύριο γιορτάζει ο Κορυδαλλός. Τα σχολεία είναι κλειστά. Κι εμείς στην τάξη μιλήσαμε γι’ αυτή την μέρα,  για τους αγγέλους που βρίσκονται εκεί ψηλά στον ουρανό. Και μιας και δεν τους γνωρίζουμε είδαμε εικόνες-πίνακες ζωγραφικής στον υπολογιστή. Μιλήσαμε για το τι βλέπουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αγγέλου.  Είπαμε το ρόλο της ύπαρξής τους με απλά λογάκια. Και το ότι εμείς δεν μπορούμε να τους δούμε, ότι είναι ΑΟΡΑΤΟΙ.
Είπαμε ένα τραγουδάκι που μας έμαθαν οι πολύ καλές μας φίλες από διπλανό νηπιαγωγείο, η κυρία Μαρία και η κυρία Πόπη. Μιλάει για ένα κοριτσάκι το όποιο φέρνει ένα σκαμνάκι για το αγγελάκι του για να μην κουράζεται όρθιο καθώς θα το προσέχει την ώρα του ύπνου της!
 
Η μικρή μου αδελφούλα
λίγο πριν να κοιμηθεί
φέρνει δίπλα στο κρεβάτι
το μικρό της το σκαμνί.
Το΄ δα μία, το΄ δα δύο
και στο τέλος τη ρωτώ
το δα μια το δα δυο και τη ρωτώ:
Τί το θες το καρεκλάκι
στο κρεβάτι σου κοντά;
Δυό κατάπληκτα ματάκια
Με κοιτάζουν σοβαρά.
με κοιτούν, με κοιτούν
και στο τέλος μ΄ απαντούν
με κοιτούν, με κοιτούν
 και απαντούν:
Το ξεχνάς το αγγελάκι
θα κουράζεται πολύ
να φυλάει ορθό τη νύχτα
τη μικρή σου αδελφή.
Δε μιλώ. Συμφωνώ.
Και στο τέλος τη φιλώ!(2)
Διαβάσαμε μια ιστοριούλα από το βιβλίο «Ο μικρός άγγελος και ο κυρ- λαγός». Η ιστορία λέγεται: ο Ανδρέας, ο φύλακας άγγελος. Αυτό που παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε στα παιδιά, είναι ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε στον μικρό άγγελό μας, γιατί μπορεί κάποια στιγμή να χαζεύει τα όμορφα στοιχεία της φύσης (όπως έκανε ο Ανδρέας )κι έτσι εμείς να χτυπήσουμε. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για τον εαυτό μας, αλλά και για τους γύρω μας.
 
 
Στη συνέχεια παίξαμε κάποια παιχνίδια που αποσκοπούσαν στο να κατανοήσουν καλύτερα όσα είπαμε. Και όχι μόνο! (εξάσκηση οπτικοκινητικού συντονισμού- εδραίωση της εμπιστοσύνης- αλληλοβοήθεια- σχηματισμός δυάδας- συνεργασία).  Ένα κουκλάκι καθισμένο κάπου ψηλά, από απερισκεψία, παραπατάει και ο φύλακας άγγελος που βρισκόταν από κάτω το πιάνει  την σωστή στιγμή. Κι έτσι δεν χτυπάει. Στο δεύτερο παιχνίδι τα παιδιά έπρεπε να σχηματίσουν ζευγαράκια, να συναποφασίσουν ποιο ρόλο θα αναλάβει ο καθένας τους και στο τέλος να μας πουν τι αποφάσισαν. Έτσι λοιπόν είχαμε ένα παιδάκι που είχε κλειστά τα μάτια του με μαντίλι κι ένα αγγελάκι που έπρεπε να το κρατάει από το χέρι και να το καθοδηγεί για να κινηθεί στο χώρο με ασφάλεια. Τους άρεσε πολύ! Δεν ήταν όμως καθόλου εύκολο! Ήταν όμως η πρώτη φορά κι έτσι την επόμενη θα ξέρουν καλύτερα πώς να καθοδηγούν ( με λέξεις) το φίλο τους.
Συναποφασίζουν
 
 
Στο τέλος φτιάξαμε κι ένα αγγελάκι που θα το χρησιμοποιούσαμε σαν κουκλίτσα για να παίξουμε κουκλοθέατρο. Την περίοδο που διανύουμε, ασχολούμαστε με το «σώμα». Έτσι η δραστηριότητα μας βοήθησε και σε αυτόν τον τομέα! Τα παιδιά έκαναν αποτυπώματα με τα δαχτυλάκια τους πάνω σε έναν κύκλο(φόρεμα αγγέλου), αποτυπώματα παλάμης (φτερά), σχεδίασαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κι έβαλαν μαλλιά.
 
 
 
 
 
Η συναρμολόγηση έγινε από μας. Εμένα και τη Γωγώ. Και να το αποτέλεσμα.
 
 
Λόγω έλλειψης χρόνου, δεν προλάβαμε να τελειώσουμε την κατασκευή. Την Δευτέρα όμως θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν κουκλοθέατρο  κι εμείς να παρατηρήσουμε από κοντά αυτά που έχουν να μας πουν.
Για μας η αυριανή ημέρα είναι γιορτή. Χρόνια πολλά στο Μιχάλη, στη Μικαέλα, στον Άγγελο, στην  Αγγελική, στη Γαβριέλα, στον Γαβριήλ, στον Σταμάτη και στη Σταματία, στον Ραφαήλ και στην Ραφαέλα, στον Ταξιάρχη! Χρόνια πολλά σε όλους!

13 σχόλια:

  1. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛ. !ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛ ΜΟΥΥΥ !!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία όλα Νικόλ!!!!!Η προσευχή μου άρεσε πολύ!!!!!Θα τη μάθω κι έγω στα παιδιά μου!!!!!Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελεια όλα..η κατασκευή καταπληκτική...τα παιχνίδι ίδια επίσης...μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελεια όλα..η κατασκευή καταπληκτική...τα παιχνίδι ίδια επίσης...μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελεια όλα..η κατασκευή καταπληκτική...τα παιχνίδι ίδια επίσης...μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελεια όλα..η κατασκευή καταπληκτική...τα παιχνίδι ίδια επίσης...μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελεια όλα..η κατασκευή καταπληκτική...τα παιχνίδι ίδια επίσης...μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελεια όλα..η κατασκευή καταπληκτική...τα παιχνίδι ίδια επίσης...μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΑ... ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!!!! ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ! ΤΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ!ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίος ο τρόπος προσέγγισης. Ιδιαίτερα μου άρεσε η κατασκευή. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο σας!!!!!!!!! Καταπληκτική δουλειά κάνετε!!!!!!! καλή συνέχεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ωραίο... υπάρχει κι αυτό το τραγουδι.. "στείλε μου άγγελο προστάτη..." λέει μεσα... http://youtu.be/rKc1Xc6Am6k

    ΑπάντησηΔιαγραφή