Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης


«Στους δύσκολούς καιρούς, μάζευε για   να έχεις….» Έτσι έγραψε ένα παιδί δημοτικού πάνω στη ζωγραφιά του που έστειλε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
 Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης σήμερα, σήμερα που είναι τόσο δύσκολο να αποταμιεύουμε μιας και τα έσοδα της ελληνικής οικογένειας έχουν συρρικνωθεί.
Εμείς στην τάξη μας μιλήσαμε γι’ αυτήν την «κυρία». Την κυρία αποταμίευση. Βέβαια η έννοιά της είναι δυσνόητη γι’ αυτή την ηλικία. Πάντα όμως προσέχουμε να φέρνουμε στα μέτρα τους τα δεδομένα.
Η πρώτη κίνηση ήταν να διαβάσουμε την ιστοριούλα, Ο κουμπαράκος και η Τσεπούλα.  Μια απλή ιστοριούλα που άγγιξε τα παιδιά.
 
Εξηγήσαμε με διάφορα παραδείγματα τι σημαίνει αποταμίευση και πώς μπορούσε ο Γιαννάκης να  μαζέψει περισσότερα χρήματα μέσα στον κουμπαρά  του. Παρατηρήσαμε διάφορους κουμπαράδες(άδειους και γεμάτους) Μιλήσαμε για το αν έχουν τα ίδια κουμπαράδες και ποιος τους αγόρασε.

Κι από εκεί και ύστερα κάναμε δραστηριότητες που αφορούν τον νοητικό τομέα. Ασχοληθήκαμε με τις έννοιες, γεμάτο-άδειο παρατηρώντας και κουνώντας  τον άδειο και τον γεμάτο κουμπαρά.


Τις έννοιες βαρύς-ελαφρής σηκώνοντας τους δύο κουμπαράδες.
 
Εντοπίσαμε τα όμοια χαρτονομίσματα(ανάμεσα σε φωτοτυπημένα-ασπρόμαυρα και αληθινά) προκειμένου να βρούμε το σωστό χρώμα που θα πρέπει να βάψουμε τα φωτοτυπημένα.


 Αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιήσαμε για να παίξουμε «μαγαζάκι» ψωνίζοντας προϊόντα και πληρώνοντας για καθένα από αυτά κάνοντας αντιστοιχία ένα προς ένα.


Παίξαμε με τους αυτοσχέδιους κουμπαράδες το κυνήγι των νομισμάτων που θα μπορούσατε να δείτε  εδώ πώς παίζεται.(προηγούμενη ανάρτηση).

 


Μάθαμε το τραγουδάκι που ακούσαμε σε ένα παιχνιδοκουμπαρά. Μας άρεσε πολύ. Τα λόγια του είναι:

Είμαι γουρουνάκι κουμπαράς μικρός
Με κέρματα χορταίνω εγώ κι εσύ είσαι πλούσιος.
Όλα τα ψιλά, βάλτα εκεί ψηλά,
Στην σχισμή κι όταν τα θες απ΄την πορτούλα δες. 

Και τέλος βάψαμε τον ελεφαντοκουμπαρά μας. Αυτός φτιάχτηκε εξολοκλήρου από πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού. Στην πορεία διαπιστώσαμε με την Γωγώ ότι οι καλύτεροι κουμπαράδες έγιναν με μπουκαλι από coca cola ή sprite 1,5 λίτρου. Κόπηκε, συράψαμε τα αυτιά και την προβοσκίδα βάλαμε βέλκρο για κούμπωμα και τα παιδιά έβαψαν με τέμπερα ανακατεμένη με ατλακόλ. Μπήκαν ματάκια και στοματάκι κι έτοιμοι!!!!!!
 



 
Από τη μεριά μου δεν μπορούσα να μην φτιάξω κι έναν για μένα. Έναν που στη συνέχεια  θα γίνει δωράκι για πολλές φίλες μου!

 
 
Με αφορμή την παγκόσμια αυτή μέρα, εμείς μπορέσαμε να δουλέψουμε κι άλλες έννοιες και να περάσουμε ταυτόσχρονα πολύ ευχάριστα την ώρα μας! Οι "κουμπαράδες μας" έχουν γεμίσει μέχρι επάνω!



Σας βάζω κάποιες πληροφορίες που θα μπορούσαμε όλοι μας να συζητήσουμε μαζί με τα παιδιά μας!

Στη φύση τα ζώα μας δίνουν παραδείγματα αποταμίευσης τα οποία αξίζει να προσέξουμε.
• Η καμήλα είναι ένα από τα ζώα που αποταμιεύουν για να ξεπεράσουν δυσκολίες που προκύπτουν από το περιβάλλον που ζουν. Μπορεί να μην συγκεντρώνουν χρήματα, όμως ΄΄αποταμιεύουν΄΄ στις καμπούρες τους λίπος, το οποίο σε δύσκολες συνθήκες χρησιμοποιούν και εξασφαλίζουν νερό και ενέργεια.
• Όλα τα ζώα που πέφτουν σε Χειμερία Νάρκη αποταμιεύουν για να έχουν τροφή τους μήνες που δεν τρέφονται.
• Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι ΄΄αποταμιευτήρας΄΄ νερού, ένα από τα φυσικά αγαθά που αποταμιεύουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες για να μην πηγαίνει χαμένο το νερό που πέφτει κατά τους χειμερινούς μήνες
Πατήστε Εδώ για να δείτε περισσότερα.
 

10 σχόλια:

  1. Καταπληκτικος ο ελμερ-κουμπαρας Νικολ μου!!!!!Συγχαρητηρια!!!!!Τυχερα τα παιδακια που εχουνα τετοια δασκαλα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Καταενθουσιάστηκα με τα ελεφαντάκια !!!!!!!!!!
    Πολύ γλυκούλια !!!!!!!!!!!!! Μπράβο Νικολέττα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο.. πολύ ωραίοι οι ελεφαν.. κουμπαράδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κουμπαράδες σας μοναδικοί!!!!! Μπράβο σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ.....ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΕΕΣΣΣΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικολέττα, ένα unpaixtable blogger award για την υπέροχη δουλειά σου, σε περιμένει να το παραλάβεις από το μπλογκοσπιτάκι μου! Πέρνα μια βόλτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή