Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Μπλε και άσπρο όπως η σημαία!


Στην ηλικία των 2 και κάτι ξεκινάμε να μαθαίνουμε τα χρώματα μέσα από την παρατήρηση του περιβάλλοντός μας. Με κάθε αφορμή σχολιάζουμε τα χρώματα στα ρούχα μας, σε κάποιο αντικείμενο που θα μας φέρουν από το σπίτι, στα χαρτόνια που θα χρησιμοποιήσουμε…
Με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, της παρελάσεως και του σημαιοστολισμού της πόλης μας, σχολιάσαμε τα χρώματα αυτής της γιορτής. Και μόνο τα χρώματα διότι σε αυτήν την ηλικία δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο εκτός από αυτό που βιώνουν.  Με αφορμή τη σημαία που έφερα μέσα στην τάξη, συζητήσαμε για το τι είναι και από τι χρώματα είναι φτιαγμένη.  Μιας και αρκετά από τα βρέφη μας έχουν μεγαλύτερα αδελφάκια που συμμετέχουν στην παρέλαση, μιλήσαμε για τη γιορτή που θα έρθει σε μερικές μέρες καθώς και για το γεγονός ότι πολλά παιδιά θα βγουν στους δρόμους να κάνουν παρέλαση. Κι έτσι κάναμε κι εμείς. Μια δραστηριότητα που απαιτούσε συντονισμό των κάτω και άνω άκρων. Ακολουθούσαν  οδηγίες που τους δίναμε με το να κάνουν βηματάκια επιτόπου, ή να προσπαθούν να πάνε ο ένας πίσω από τον άλλον. Το σίγουρο είναι ότι το διασκέδασαν.
 
Πώς όμως θα ασχοληθούμε με τα χρώματα της σημαίας; Πρώτα έβαψαν χαρτιά με το μπλε χρώμα. Την επόμενη μέρα πήραν από ένα μπλε κι ένα άσπρο χαρτί και τα έσκισαν σε μικρά κομματάκια. Αυτά τα κόλλησαν πάνω σε ένα χαρτί του μέτρου κι έτσι έγινε το κολλάζ μας!






 
Για την κατανόηση του μικρού και του μεγάλου (λογικομαθηματικές έννοιες) παίξαμε ένα παιχνίδι χρησιμοποιώντας μια μικρή και μια μεγάλη σημαία. Έτσι λοιπόν ένα ένα παιδί έπρεπε να ακούσει πρώτα την οδηγία (πήγαινε να περπατήσεις γύρω από τη μεγάλη σημαία) και στη συνέχεια την εκτελούσαν.  Εννοείται ότι στο τέλος καταλήξαμε να κάνουμε πάλι παρέλαση μιας και αυτό τους άρεσε πιο πολύ από όλα!

Μεγάλο

Μικρό

Το ίδιο έγινε με όλα τα παιδιά


Όταν πια είχαμε τελειώσει με αυτή την ενασχόληση τα παιδιά είχαν κατακτήσει ότι έπρεπε: Πόσο χαιρόμαστε να βηματίζουμε με αυτόν τον περίεργο τρόπο που τον λένε παρέλαση και ότι αυτό που βλέπουμε στα μπαλκόνια ή στα χέρια των μικρών παιδιών, έχει χρώμα μπλε και άσπρο και το λένε ΣΗΜΑΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥ !!!!!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ πόσο σε ζηλεύω που δουλεύεις με μικρά παιδάκια και μαθαίνετε τον κόσμο μαζί! Καλό μήνα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ κορίτσια! Να είσαστε καλά και να συνεχίσετε να κάνετε κι εσεις με τη σειρά σας τόσο καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή