Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η τούρτα της Μαριαλένας


 
Στο πάρτι της Μαριαλένας έφτιαξα μία φανταστική τούρτα! Άρεσε σε όλους και μπορώ να πω ότι εξαφανίστηκε. Βέβαια από τη μια έφταιγα κι εγώ που δεν υπολόγισα σωστά το μέγεθός της για τα άτομα που είχαμε καλέσει. Όπως  και να έχει η συνταγή  είναι φανταστική και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα.  

Δεν την βρήκα σε κάποιο βιβλίο ζαχαροπλαστικής ούτε και  μου την είπε κάποιος. Όπως στην ταινία με το τέρας του Φρανγκεστάιν που πήρε μέλη από δω κι από εκεί και έφτιαξε εκείνο το τέρας(δεν λέω ότι η τούρτα είναι τέρας) έτσι κι εγώ, πήρα το κατιτίς από δω το κατιτίς από εκεί και να η συνταγή.

Λοιπόν. Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε!

Για μια δόση βάση-παντεσπάνι θα χρειαστείτε:

Ξέχασα να σας πω ότι ποτέ δεν μου άρεσε το ποτό στο παντεσπάνι της τούρτας, πόσο μάλιστα τώρα που βρήκα αυτή τη φανταστική συνταγή για κέικ. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη (225 γρ.)
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
1 κουβερτούρα (125γρ)
1 κούπα(όχι μέχρι επάνω γεμάτη) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (100γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ
λίγο αλάτι

Χτυπήστε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά να αφρατέψουν.
Στο μεταξύ, λιώστε τη κουβερτούρα( εγώ, για ευκολία τη βάζω στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά μαζί με λίγο γάλα).
Ρίξτε και ανακατέψτε απαλά ένα ένα τα αυγά, τη λιωμένη κουβερτούρα, τις βανίλιες, το αλάτι και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν παουντερ αφού τα κοσκινίσετε πρώτα.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι(μεγέθους πίτσας 8 τεμμαχίων)  και ρίξτε μέσα το μείγμα.
Ψήστε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά

Το αφήνουμε να κρυώσει για μια μέρα. Όταν κρυώσει το αποθηκεύουμε ή σε σακούλα ή μέσα στο μπολ του κέικ-τούρτας. Την επόμενη μέρα κόβουμε στη μέση το παντεσπάνι μας με ένα μακρύ μαχαίρι με μεγάλη προσοχή για να μην το χαλάσουμε.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με τα φακελάκια  Γιώτης Θα χρειαστούμε μία δόση. Εγώ έφτιαξα την κρέμα ζαχαρ. Από το βιβλίο της Βέφας. Θα χρειαστούμε δύο στρώσεις κρέμας, άρα την συνταγή που ακολουθεί θα την κάνετε επί δύο.(μπορείτε τη μία στρώσει να την κάνετε με γεύση βανίλια και την άλλη σοκολάτα).


ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ   http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept_id=2&recipe_id=686&flag=1
Υλικά
  3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2 κουταλιές κορν φλάουρ
  1/2 κούπα ζάχαρη
  4 κροκάδια
  2 κούπες γάλα
  λίγη βανίλια
  2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια
  1 κούπα σαντιγύ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ανακατέψτε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια με 1/4 κούπας γάλα, ρίξτε τα μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατέψτε καλά. Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά. Σιγοβράστε το μίγμα σε μέτρια φωτιά επί 15'-20', ανακατεύοντας συνεχώς. Η κρέμα πρέπει να βράσει καλά, για να μη μυρίζει το αλεύρι. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε τη βανίλια και το βούτυρο. (Αν η κρέμα γίνει σφικτή, αραιώστε την προσθέτοντας λίγο γάλα. Αν γίνει αραιή και δεν πήζει, διαλύστε λίγο ακόμη κορν φλάουρ σε δύο κουταλιές γάλα και προσθέστε το στην κρέμα. Συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να πήξει. Αν η κρέμα σβολιάσει, περάστε την από λεπτή σίτα ή χτυπήστε τη λίγο στο μπλέντερ). Αφήστε την κρέμα να κρυώσει. Για να μην πιάσει κρούστα, κολλήστε στην επιφάνεια ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη. ΄Οταν κρυώσει εντελώς, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά μέσα στην κρέμα σαντιγύ.
Κατ' άλλον τρόπο, φτιάξτε την κρέμα ως εξής: Σε μικρή, βαθουλή κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ, με λίγο κρύο γάλα. Ανακατεύοντας ζωηρά, ρίξτε μεμιάς το καυτό γάλα. Βράστε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια με τη βανίλια, ρίξτε μέσα λίγη από τη ζεστή κρέμα, ανακατέψτε καλά κι αδειάστε τα στην υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράστε την κρέμα 3'-4' ακόμη. ΄Οταν κρυώσει, ανακατέψτε τη με τη σαντιγύ. Βάλτε τη σε μπολάκια και σερβίρετέ τη κρύα ή χρησιμοποιήστε τη, για να φτιάξετε τούρτες, τρίγωνα, κορνέ ή άλλα γλυκίσματα. Διατηρείται στο ψυγείο 2 ημέρες. Δεν συνιστάται να βάλετε την κρέμα στην κατάψυξη.
Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το αλεύρι με κορν φλάουρ.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.

 

Από πάνω στρώνουμε γλάσσο γκανάς. Το οποίο το έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα και το έχουμε στο ψυγείο σε μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη.

Όσα γραμμάρια σοκολάτας λιώσουμε, τόσα γραμμάρια κρέμα γάλακτος θα προσθέσουμε.
Δηλ βάζουμε 700 γρ κρέμα γάλακτος μαζί με 700 γραμμάρια κουβερτούρα σε ένα μπολ και για λίγη ώρα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε καλά (βάλτε και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σοφτ) και το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια στο ψυγείο.

Βάζουμε λοιπόν πάνω σε έναν ωραίο δίσκο το πρώτο παντεσπάνι, στρώνουμε τις δύο κούπες ζαχαροπλαστική (που την έχουμε ανακατέψει με τη σαντιγί) από πάνω το άλλο παντεσπάνι και ξανά δύο κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής (με σαντιγί). Στη συνέχεια στρώνουμε με προσοχή τη γκανάς να πάει παντού και στα πλαϊνά μέρη της τούρτας(δεν είναι και τόσο εύκολο) και στολίζουμε την τούρτα με ότι τραβάει η όρεξή μας, η διάθεσή μας και ο χρόνος που έχουμε. Εγώ είχα κάνει λίγη ακόμα σαντιγί και έκανα με κορνέ σχέδια αλλά δεν ήταν καθόλου παιδική. Αφήνω στην φαντασία σας χώρο για να δουλέψει.  

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!!!!!
 
 
 
Βάζω και μερικές φωτογραφίες από το πάρτυ της Μαριαλένας. Ήταν μια φανταστική βραδιά τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Ευχαριστώ την αδελφούλα μου που με βοήθησε τόσο πολύ με το σημάζεμα μετά το πάρτι καθώς και την Ελένη που νου έφτιαξε την σαλάτα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου