Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ανοιξιάτικες- Πασχαλινές κατασκευές και παιχνίδια

Δύο ποδαράκια έμειναν κάτω από τη φούστα της Κυρασαρακοστούλας! Κι εμείς μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ξεκινήσαμε δηλά δηλά να μιλάμε για την Άνοιξη και στη συνέχεια για το Πάσχα. Βλέπετε το ένα φέρνει το άλλο! Να δούμε με τι θα πρωτοπρολάβουμε να ασχοληθούμε. Είναι και η γιορτή του βιβλίου στη μέση! Να μην πούμε και γι' αυτό δυο λογάκια; Ψυχραιμίαααα! Έχουμε να κάνουμε έργο και όχι ......φασόν!
Ξεκινάω με τα χελιδονίσματα που λέμε κάθε χρόνο στην τάξη μας.
-Χελιδόνι μου γοργό
που ήρθες από την έρημο
τι καλά μας έφερες;
-Την υγειά και την χαρά
και τα κόκκινα τ' αυγά!
Μιλήσαμε για τα χελιδονάκια διαβάζοντας τις πληροφορίες ενός άρθρου (που βρίσκονταν τόσο καιρό, τι πρέπει να κάνουν για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τι τρώνε κτλ.).
Στις ομάδες του facebook μπόρεσα και βρήκα πολλές ιδέες για κατασκευή. Δεν προβληματίστηκα, χρησιμοποίησα την βασική ιδέα της νηπιαγωγού Ευαγγελίας Παπαθανασίου και κάποια στοιχεία από την άλλη πολύ καλή μου φίλη και νηπιαγωγό Αριάδνη Ευαγγελοπούλου! Τα παιδιά έκοψαν με μεγάλη προσοχή τα χελιδονάκια τους, τη φωλίτσα και τα λουλουδάκια( πρώτη φορά έκοψαν τόσο δύσκολο σχέδιο) και στη συνέχεια έβαψαν κοιλίτσα και ματάκι και όλα μαζί, τα κόλλησαν σε χαρτόνι! Το αποτέλεσμα:
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τις σπουδάστριες του ΙΕΚ Κερατσινίου και Κορυδαλλού για την βοήθειά τους! Μάλιστα τα κορίτσια του Κερατσινίου διάβασαν μια ιστορία για το μικρό χελιδόνι που έφυγε από τη φωλιά του για να γνωρίσει τον κόσμο, παρέα με ένα άλλο αγοράκι. Στο τέλος δραματοποίησαν την ιστορία.
Η συνέχεια ξέρετε ποια είναι. Τι άλλο από το Πάσχα.
Μιλήσαμε για το Πάσχα, είδαμε εικόνες, μάθαμε τραγουδάκια, είπαμε ποιά είναι τα έθιμα. Η πρώτη δραστηριότητα(και μοναδική μέχρι στιγμής) είναι η διακόσμηση ενός μεγάλου χαρτονένιου αυγού. Χρησιμοποιήσαμε άχρηστο υλικό ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ! Χαρτόνι από το κουτί των δημητριακών, υφάσματα, πλαστικά κομματάκια από χρωματιστά μπουκάλια αναψυκτικών, μαλακτικών και πλαστικής θήκης μανιταριών- όλα αυτά τα είχα κόψει σε μικρά κομματάκια). Χρησιμοποιήσαμε και λίγες χάντρες.
Πρώτα έκοψαν τα αυγά τους. Στη συνέχεια έβαψαν μία μία γραμμή με μεγάλη προσοχή. Αφού ομαδοποίησαν τα υλικά με βάση το χρώμα τους, τα κόλλησαν πάνω στις γραμμούλες με βάση το χρώμα που είχε η κάθε μία. Πίσω από τα αυγά για να μην φαίνονται οι εικόνες των δημητριακών κολλήσαμε το ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου Ήρθε η Πασχαλιά! Και να τι έφτιαξαν!





Και το παιχνίδι που τα ξετρέλανε είναι το κορυφαίο σημείο της ανάρτησης. Όταν πρωτογνωριστήκαμε πέρυσι την Άνοιξη στην ομάδα του facebook "Νηπιαγωγός" σας είχα δημοσιεύσει φωτογραφίες από καλοκαιρινά φεστιβάλ που είχαμε κάνει μέχρι τότε. Σε ένα από αυτά είχαμε φτιάξει παιχνίδια με θέμα το αγρόκτημα που να θυμίζουν λούνα παρκ. Ένα από αυτά ήταν κι αυτό το οποίο το είχαμε αποθηκεύσει με την προϋπόθεση να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Να που ήρθε η ώρα! Πάνω σε ένα λεπτό και ψηλό κουτί συρόμενης ντουζιέρας (διπλό) σχεδίασα μια πάπια που καθόταν να γεννήσει τα αυγά της. Από κάτω της υπήρχαν δύο σωλήνες που έμπαιναν από πίσω κι έβγαιναν από μπροστά. από εκεί θα έπεφταν τα αυγά της πάπιας.

Βγήκαμε έξω στην αυλή κι ένα ένα παιδί ερχόταν με σειρά. Χρειαζόντουσαν δύο παίχτες. Ο ένας κάθεται πίσω από το κουτί κρατώντας το καλάθι με τα χρυσά αυγά και ο άλλος μπροστά κρατώντας το άδειο καλάθι που θα το γέμιζε. Ξεκινάει το παιδί με το γεμάτο καλάθι να ρίχνει ένα ένα αυγό πότε στον έναν σωλήνα πότε στον άλλον. Το άλλο παιδί δεν μπορεί να δει από που θα του έρθουν τα αυγά κι έτσι πρέπει να μετατοπίζει το καλάθι του συνεχώς. Κάποια δεν τα προλαβαίνει και του πέφτουν κάτω. Στο τέλος μετράει πόσα αυγά έπιασε.

6 σχόλια:

  1. ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΟΥΥΥΥΥ ΚΑΙΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερό το παιχνίδι!!!!!!!!!!!! Όλα μου άρεσαν, αλλά αυτό κλέβει την παράσταση, κορυφαίοοοο!!!!! Μπράβο Νικολέττα μου, πάντα δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το παιχνιδι σου το ζηλεψα!!!! φυσικα για να παιξω...χαχαχαχα. μπραβο νικολεττα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟ ΦΙΛΕΝΑΔΑ....ΟΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ.ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥς ΠΟΛΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ ωραία.. φαίνεται και τα παιδιά πόσο χάρηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑ ΧΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΛΑΙΒ...ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή